Na jučerašnjem sastanku Komiteta za proširenje EU predstavnik Hrvatske je na pitanje šta se dešava sa potvrdom Hrvatske na Akcioni plan Srbije za poglavlje 23 i da li je on dobar, odgovorio: „Zagreb još nema stav.“

Zato je sa dnevnog reda po drugi put skinuto odlučivanje o otvaranju poglavlja, čime je Hrvatska ponovo blokirala evropski put Srbije.

Kako „Blic“ saznaje u Briselu, Hrvati su zatražili vremena da bi se izvukli iz problema koji su uslovljavanjem Srbije sami „zakuvali”, jer ne mogu da dobiju podršku za svoje zahteve od drugih članica EU.

Ukoliko Hrvatska do utorka ne dostavi mišljenje, politički pritisci će se dići na viši nivo, i vrlo je moguće da će se u celu priču uključiti i Savet ministara EU

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević objašnjava za „Blic” da je Srbija uradila Akcioni plan za poglavlje 23 na osnovu uslova zadatih pre dve godine, na koji su sve članice dale pozitivan odgovor.

Hrvatska sada traži nove uslove koji ne stoje. Traže bolju saradnju sa Haškim tribunalom, a tužilac Serž Bramerc tu saradnju je pohvalio. Takođe, traže i ukidanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji, koji pored Srbije ima još 11 zemalja članica EU. Kada je reč o manjinama, Srbija je Ustavom ustanovila prag za manjine koji im omogućava ulazak u Skupštinu

,navodi Miščević.

Da su uslovi koje je Srbija trebalo da ispuni davno poznati za “Blic” kaže i nemački poslanik u Evropskom parlamentu Knut Flekenštajn.

Eventualnu promenu tih uslova morale bi da rasprave i dogovore sve zemlje članice EU. Što se tiče dobrosusedskih odnosa, oni su, naravno, važan uslov za uspešno članstvo u EU. To se odnosi i na sve sadašnje i buduće članice EU

,naveo je Flekenštajn.

Austrija se zalaže za dalji napredak u procesu pristupanja Srbije EU, ističe ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc. On je, upitan da li zvanični Beč lobira kod Hrvatske da ne blokira otvaranje daljih poglavlja sa Srbijom, rekao da je Austriji od velikog značaja verodostojna perspektiva članstva u EU za zemlje zapadnog Balkana. Kurc navodi da je u interesu Beča dalje približavanje EU.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da je Vlada zaprepašćena odlukom Hrvatske da ne podrži evropski put Srbije, i da za takvu odluku nije postojao ni jedan jedini razlog. „Srbija je primila k znanju njihov stav, ali neće dozvoliti da je bilo ko, pa ni Hrvatska, ucenjuje, ponižava i nipodaštava. Srbija nikada neće biti vreća za udaranje bilo kome“, rekao je Vučić.

Izvor: Blic