25. juna 2016. godine, sa početkom u 11 časova, biće svečano obeležena 180-godišnjica rada osnovne škole u Gornjoj Trešnjici (Opština Ljubovija). Škola je počela sa radom 1836. godine i smatra se jednom od najstarijih osnovnih škola u Srbiji. Na svečanoj priredbi koju su pripremili učenici ove škole zajedno sa svojim drugarima iz Ljubovije i članovima KUD “Azbukovica” očekuje se dolazak ministra za obrazovanje Srđana Verbića i pomoćnika ministra Ljubiše Antonijevića. Takođe, svečanosti će prisustvovati i predstavnici školske uprave iz Valjeva, rukovodstvo opštine Ljubovija, kao i bivši učenici ove škole, danas ugledni građani.

 Učenici osnovne škole u Gornjoj Trešnjici su uglavnom su pešaci i većina ih prelazi od 6 do 9 kilometara kroz kanjon reke Tribuće i Trešnjice spuštajući se iz G. Košalja. Pošto ne postoji mogućnost da se napravi put kojim bi se olakšao njihov dolazak u školu, koriste se „kozje“ staze.

Zbog lepote prirode, reke Trešnjice, staništa beloglavog supa, mrestilišta pastrmke i blizine dva ribnjaka, sve više postaje zanimljiva turistička destinacija. Ona je do danas, u odnosu na ostala naša osmogodišnja odeljenja, privlačila pažnju mnogih novinara koji su dolazili do nje i ganuti životom i radom učenika ove škole pravili reportaže.