Ove godine gost Kuće pisaca po pozivu Saveta Kuće pisaca koji čine: Vule Žurić, Zoran Hamović, Mirko Demić, Jelena Lengold, Mladen Vesković i Dajana Đedović je izraelski pesnik svetskog glasa Amir Or.
Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ je u saradnji sa Ministarstvom kulture otvorio prvu Kuću pisaca u Srbiji u septembru 2010. godine. Gosti Kuće pisaca u Tršiću, do sada, bili su književnici i prevodioci iz Španije, Velike Britanije, Grčke, Bugarske, Italije, Australije, Hravatske, Republike Srpske, Egipta, Rusije, Japana, Slovenije, Ukrajine.

AMIR OR je pesnik, esejista, urednik i prevodilac.
Predavao je poeziju i kreativno pisanje na univerzitetima u Izraelu, Velikoj Britaniji i Japanu. Autor je jedanaest knjiga poezije, među kojima su: Gledam kroz oči majmuna(1987), Lica (1991), Otkup mrtvih (1994), Dakle! (1995), Pesma (1996), Dan (1998), Tahirina pesma (2001), Muzej vremena(2007), Srce zver (2010), Prorčanstvo jednog ludaka (2012), Pohara(izabrane pesme 1977-2013), Krila (2016).
Objavio je veliki broj eseja o poeziji, klasičnoj kulturi i uporednoj religiji. Pesme Amira Ora do sada su prevedene na više od četrdeset jezika. Objavio je i osamnaest pesničkih knjiga na raznim jezicima u Evropi, Aziji i Americi. Za poeziju Or je, između ostalog, dobio Premijerovu nagradu, Bernštajnovu nagradu i Fulbrajtovu nagradu za pisce, međunarodnu književnu nagradu „Stefan Mitrov Ljubiša“ i nagradu „Evropski atlas lirike“ kao i priznanje „Plejada“ za značajan doprinos međunarodnoj svetskoj poeziji.
On je bio stipendista Univerziteta u Ajovi (SAD), Centra za jevrejske studije Univerziteta u Oksfordu (Velika Britanija), Literarnog kolokvijuma u Berlinu, Fondacije Valparaiso, Fondacije Hajnrih Bel i drugih.
Preveo je na hebrejski osam proznih i pesničkih knjiga, uključujući: Jevanđelje po Tomi, Priče iz Mahabharate. Za prevode antičke grčke poezije dobio je nagradu izraelskog Ministarstva kulture.
Član je osnivačkog odbora Evropskog udruženja za programe kreativnog pisanja, međunarodne organizacije „Krug pesnika“ kao i Svetskog pokreta za poeziju.
Živi u Tel Avivu.
Ovaj osvedočeni prijatelj srpske kulture u Kući pisaca u Tršiću boraviće od sredine aprila gde će raditi na svojoj novoj pesničkoj knjizi kao i na prevodu stihova na srpski jezik. Našoj publici Amir Or će se predstaviti i kao umetnički fotografa na izložbi njegovih radova u Tršiću u Muzeju jezika i pisma tokom programa Jezik u (ne)materijalnom kulturnom nasleđu