Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas u Malom Zvorniku da procenjena šteta od poplava, koje su prijavile opštine i javna preduzeća, iznosi pola milijarde evra.

“Za sada imamo prve procene štete svih lokalnih samouprava, izuzev Obrenovca. Kada se zbroji i procena šteta koju su prijavila javna preduzeća, to je oko pola milijarde evra, ali to nije konačno i šteta će biti veća”

, rekla je Mihajlović. Mihajlović, koja je i predsednik Komisije za procenu štete, kazala je da je formirano tridesetak timova od 300 stručnjaka arhitekata i građevinskih inženjera, koji će krenuti u obilazak poplavljenih područja i vršiti procenu štete.

“Sva dokumentacija i podaci koje prikupi Komisija za utvrđivanje štete, biće prebačeni novoformiranoj Kancelariji za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, koja će u ime Vlade Srbije da centralizuje štetu i novac, i predlagati Vladi dalje korake”

, kazala je. Ministarka je danas obišla klizište u Malom Zvorniku i tom prilikom najavila njegovo saniranje najkasnije za dva meseca na bezbedan način, kako eventulalne nove poplave ne bi ponovo stvorile problem u saobraćaju. Klizište kod Starog mosta, od 16. maja kada je aktivirano, preseklo je sve komunikacije s centrom Malog Zvornika, gde se može doći samo peške, iz Bosne i Hercegovine, preko brane Hidroelektrane “Zvornik”. Iz bezbednosnih razloga, zatvoren je i Stari železni most za pešake preko Drine koji Mali Zvornik spaja sa Zvornikom.