Ovogodišnji Prvi Drinski reli starovremenskih vozila Lagano Srbijom vozi se putevima Podrinja i Srema. Organizatori Drinskog relija starovremenskih vozila Lagano Srbijom su UG Pokretač iz Beograda preko svog portala “Turistički Putokaz” uz saradnju sa Srpskim savezom za istorijskavozila i Muzejom automobila “Privatna kolekcija Bratislava Petkovića” iz Beograda.

      Direktor relia Perica Luković ističe da je osnovna ideja promotivne turističke kampanje Prvog Drinskog relia starovremenskih vozila „Lagano Srbijom“ promocija Srbije kao privlačne i poželjne turističke destinacije.

Ove godine smo se opredelili za Podrinje, pre svega da bi se gradjani ovog dela Zapadne Srbije upoznali sa tehničkom kulturom koja se čuva u Srbiji, a i da bi se nastavila tradicija organizovanja ovakvih skupova u Loznici. Reli je turističkog karaktera, a Podrinje je deo Srbije poznat pre svega po istoriji, planinama, lepim predelima, reci Drini i gostoljubivosti. To je prilika da gradjani vide neka vozila koja do sada nigde nisu videli. Veliku pomoć u organizaciji relia pružili su nam Opština Ljubovija, Turistička organizacija grada Loznice i AMK “Sremac” iz Sremske Mitrovice.

Direktor Turističke organizacije grada Loznice Mirjana Pejak je istakla da se organizacijom atraktivnog događaja kao što je Međunarodni reli starovremenskih vozila ,,Lagano Srbijom,, povećava se interesovanje za mesta kroz koja reli prolazi.

Družićemo se sa našim sugradjanima koji će imati priliku da vide stare i vredne automobile, naši gosti su i predstavnici udruženja lica sa posebnim potrebama,, Sve je moguće,,. Organizujemo i prigodan baletski performans. Ovo je prilika da se na momenat vratimo u stare, lude tridesete godine i sigurna sam da će ovi automobili umnogome ulepšati i karnevalsku atmosferu u Banji Koviljači.

Ukupno će biti predstavljeno 12 vozila, od toga i dva muzejska primerka ,među kojima se izdvajaju Ferrari 308 GT, Triumf TR 6, Jeep Willys iz 1942. godine, Volkswagen 181 Kübelwagen. Među 30 učesnika biće Predrag Obradović vlasnik BMW muzeja automobila u Šimanovcima, Dalibor Ružić predsednik Sprskog saveza za istorijska vozila i po prvi put posle dugog niza godina i Bratislav Petković, vlasnik najveće kolekcije starih vozila u Srbiji i ovom delu Balkana. Učesnici relia biće gosti Etno sela “Vrhpolje” kod Ljubovije i Etno sela “Sunčana reka” kod Loznice. Tokom svog putovanja Podrinjem učesnici relia će biti gosti Kraljevskog karnevala u Banji Koviljači i gosti na skupu starovremenskih vozila koji organizuje AMK “Sremac” iz Sremske Mitrovice.

M.R.