Grad Loznica i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica organizuju promociju knjige „Šta mi ovo treba” Emira Kusturice.
Najpriznatiji i najnagrađivaniji srpski stvaralac u poslednjih nekoliko decenija, Emir Kusturica, objavio je knjigu pod naslovom “Šta mi ovo treba”, u izdanju “Vukotić media”. To je treća knjiga slavnog režisera.
Satkana je od dnevničkih zapisa u poslednjih dvadeset pet godina, od rata u Bosni i Hercegovini, pa do današnjih zbivanja u zemlji i svetu.

Zapisi u ovoj knjizi nemaju namjeru da odgovore na pitanja, niti da razriješe velike dileme. Sve je tu nastalo iz potrebe da svjedočim o vremenu u kojem živim i ostavim trag onima koji će u budućnosti provjeriti da li je sve ovo trebalo

, piše Kusturica u uvodu knjige.
U zapisima su dramatične epizode oko snimanja filma “Andergraund”, polemike sa sarajevskim javnim ličnostima, svađe i mirenja sa Abdulahom Sidranom, razlozi zašto ne može biti muslimanski izdajnik ako nije musliman, zašto nije ni Bošnjak, zašto je srastao sa srpskom kulturom i hrišćanstvom, zašto voli Republiku Srpsku i Rusiju, zašto Srbiji ne daju da bude i Istok i Zapad. U knjizi su i polemike i odgovori na napade raznih francuskih levičarskih filozofa, prezir prema fejsbukovim “septičkim jamama”, uzbudljivi i iskreni razgovori sa Maradonom. Ali i stavovi o svetskoj politici i globalizaciji.
Kusturica u ovoj knjizi, na 360 strana, u 80 poglavlja, svedoči o svom životu i svojim dilemama, nadama i sumnjama. Ali, to je, istovremeno – i naš život. Jer, on ne beži ni od jedne teme, ni od jedne pojave, ni od jednog aktuelnog trenutka, pa makar to bile i televizijske šeme ili zagađenje životne sredine.
Veliki filmski režiser i ovom knjigom otvara ogroman prostor svog interesovanja i svog kulturnog i javnog angažmana, bez premca na ovim prostorima.
Promocija knjige je u Vukovom domu kulture, u ponedeljak, 3. decembra 2018, u 18 časova.

O knjizi će govoriti: Emir Kusturica, autor, Manjo Vukotić, direktor Izdavačke kuće “Vukotić Media” i Dragan Tošić, profesor književnosti.