Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović izjavio je danas da je nalazište jadarita u blizini Loznice, velika šansa za ovaj kraj, ali i čitavu Srbiju.

Ovo je svakako  nešto  što može doneti mnogo bolju budućnost, ne samo Loznici nego i celoj Srbiji

, rekao je Petrović i podsetio da je nalazište “Jadar” jedno od najvećih nalazišta rude jadarita u svetu.

Prema njegovim rečima, otvaranje rudnika i fabrike za preradu rude bi u znatnoj meri pokrenulo privrednu aktivnost na području grada Loznice.

To znači otvaranje novih radnih mesta, kao i povlačenje sa sobom niza pratećih aktivnosti koje bi bile u vezi sa vađenjem rude

, naveo je Petrović.

On se pohvalno izrazio o kompaniji Rio Tinto koja obavlja geološka istraživanja na nalazištu “Jadar”, istakavši da se radi o veoma društvenoj i socijalno odgovornoj kompaniji, koja je veoma aktivna u pogledu podrške lokalnom stanovništvu.
Kompanija Rio Tinto saopštila je prošle sedmice da će do kraja 2017. godine uložiti više od 20 miliona dolara u završetak studije o opravdanosti projekta litijuma i bora “Jadar” u Srbiji i da je od vlade dobila odobrenja za geološka istraživanja na tom projektu.
Ta kompanija je do sada uložila više od 70 miliona dolara u razvoj projekta “Jadar”.
Istaknuto je da je Srbija i dalje jedino mesto na svetu gde je pronadjen jadarit, novi mineral koga su 2004. godine pronašli geolozi Rio Save, ćerke kompanije Rio Tinto grupe. “Jadar” je medju najvećim ležištima litijuma na svetu, a bogato je i borom.
Ako dodje do njegove realizacije, projekat “Jadar” će obuhvatiti moderan rudnik i fabriku za preradu rude i mogao bi da snabdeva više od 10 procenata svetske potražnje za litijumom, najavila je kompanija Rio Tinto.
U naredne dve godine projektni tim te kompanije izradiće brojne studije, kako bi što preciznije bila procenjena tehnička, ekološka, ekonomska i društvena održivost projekta.
Rio Tinto je jedna od najvećih rudarskih kompanija u svetu, sa sedištem u Velikoj Britaniji, a u Srbiji je osnovala firmu Rio Sava eksplorejšn.
T.Ž.

Izjava gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića o nalazištu rude Jadarita u lozničkom kraju i koliko to sve može značiti za Loznicu i Srbiju.