Dan Loznice, 16. jun, obeležen je u utorak uveče svečanom akademijom u Vukovom domu kulture, kojoj je prisustvovao i ministar pravde Nikola Selaković. On je u ime premijera i svih članova Vlade Srbije čestitao Lozničanima 149. administrativni rođendan, ističući da je „Loznica grad koji ima budućnost i ljude koji umeju da prepoznaju šansu“.

“Uveren sam da su pred nama godine u kojima će Loznica biti grad u koji će mnogo više ljudi da dolazi nego što će iz ne da ide. Želim vam da sledeći jubilej od 150 godina Loznice proslavite još svečanije, dostojanstvenije, sa više novorođenih Lozničana i Lozničanki”

      poručio je u svom obraćanju Selaković. Najviše gradsko priznanje Povelja grada dodeljena je je italijanskoj regiji Emilija Romanja. Plaketama su nagrađeni gradska organizacija Crvenog krsta, preduzeće „Eko-tim“, 246. bataljon ABH odbrane iz Kruševca, košarkašica Aleksandra Crvendakić, fotoreporter Branislav Backović, humanitarni radnik iz Švajcarske Mićo Vukić, poljoprivrednik Mile Filipović, književnik Janko Vujinović i učenica Marija Milutinović. Posle svečane akademije na gradskom šetalištu, priređen je koncert lokalnih rok sastava. Sinoćnjoj proslavi prethodili su različiti kulturno zabavne i sportske priredbe u okviru četvorodnevnih programa obeležavanja Dana Loznice. Loznica od 2002. godine 16. jun obeležava kao svoj Dan, jer je tog datuma 1886. ukazom kneza Mihaila Obrenovića postala varoš. Posle Drugog svetskog rata kao Dan grada slavio se 23. septembar jer su tog dana 1944. partizani oslobodili Loznicu od nemačkih okupatora. Loznica je dobila status grada 27. decembra 2007. odlukom Skupštine Srbije.