Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić poručio je da ova stranka mora biti aktivnija nego ikada u situaciji, kada je „medijska blokada veća nego devedesetih i kada se „koriste instrumenti države za obračun sa opozicijom“.

“Nemoguće je zamisliti vladavinu prava, kada je 76 članova DS bilo u pritvoru, a postoji samo jedan sudski process i manje od pet optužnica. Onda je očigledno da je veliki broj tih ljudi pritvoren na pravdi Boga, samo zato što su članovi DS-a. Moramo zato, biti aktivniji nego ikada i da ljudima u neposrednom razgovoru, predočimo da je DS itekako živa i snažna”

      izjavio je Pajtić u intervjuu nedeljniku Lozničke novosti. On je ocenio da je DS u ovom trenutku jedina alternativa vlasti, jer se radi o stranci sa “velikom infrastrukturom u celoj zemlji” i čiji bi kadrovi “na bolji i kvalitetniji način” vodili Srbiju od aktuelnih predstavnika republičke vlasti. Pajtić je kritikovao odluku Vlade o smanjenju penzija i plata, ukazujući da se time nanosi snažan udarac srednjem sloju ljudi.

“Smanjenje plata i penzija predstavlja dalje obrušavanje njihovog standarda, ali će posledice ovakve odluke trpeti i privreda i poljopivreda, zbog manjeg prometa i korišćenja njihovih usluga od strane osiromašenih građana, što će proizvesti negativne efekte na budžet zemlje”

      pojasnio je Pajtić. Prema njegovim rečima, DS ima puno pravo da o tome govori, jer predhodna vlada nikada nije smanjivala ni plate ni penzije u javnom sektoru. Napomenuo je da su prvi put nominalno smanjene plate i da se smanjuje kupovna moć građana, koja je “od 2000. naovamo uglavnom rasla”. Lider demokrata Bojan Pajtić je u sredu boravio u Loznici, u okviru akcije “Buđenje Srbije” koju je DS pokrenula pre tri meseca, kako bi građanima pojasnila političku poziciju stranke i situaciju u kojoj se Srbija trenutno nalazi. Sastao se sa stranačkim kolegama iz Gradskog odbora a posetio je i Jadransku Lešnicu, gde je razgovarao sa meštanima i simpatizerima stranke o problemima sa kojima se suočavaju.