U Zajači su počeli radovi na sanaciji otpadne rudne šljake (jalovine) iz rudnika „Zajača“ kod Loznice, koji predstavlja jednu od crnih ekoloških tačaka Srbije još od 2006. godine. Sanacijom rudnika će se trajno rešiti problem zagađenja pijaće vode, vazduha i zemlje teškim metalima koje godinama unazad ugrožavaju zdravlje lokalnog stanovništva. Otvaranju radova su prisustvovali državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, gospođa Stana Božović, gradonačelnik Loznice, gospodin Vidoje Petrović i predstavnici gradske uprave i mesnih zajednica.

Ovom prilikom, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović istakao je da je do rešenja višegodišnjeg problema na sanaciji deponije opasnog otpada u Zajači došlo zajedničkim radom Grada Loznice, Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva.

Početak radova, čija ukupna vrednost iznosi 216 miliona dinara, je dobra vest ne samo za meštane Zajače i njihovu decu, već i za sam grad Loznicu. Ovo je prilika da meštane ovog kraja obavestimo i da uskoro kreću radovi na izgradnji gradske vodovodne mreže za tri mesne zajednice: Zajaču, Paskovac i Voćnjak.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović je istakla da sanacija ove deponije predstavlja jedan od najznačajnijih projekata u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji u poslednjih 10 godina.

Vlada Republike Srbije i resorno Ministarstvo je, uprkos brojnim izazovima, omogućilo rešavanje decenijskog zagađenja životne sredine projektom sanacije, zatvaranja i rekultivacije deponije otpadne šljake iz topionice „Zajača“. Ovaj projekat je u potpunosti u skladu sa našim najznačajnijim strateškim dokumentima i prioritetima. Očuvanje zdravlja naših sugrađana i zaštita životne sredine su dve uzajamno nerazdvojive oblasti i meni je lično zadovoljstvo što  prisustvujem početku radova na rešavanju ovako značajnog pitanja, koji se tiče kvaliteta života svih naših građana.

 

zajaca1

zajaca3

zajaca2