U Tršiću je počeo 84. Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija u Srbiji. Sabor je svečano otvoren u Vukovom domu kulture u Loznici, a ove godine u znaku je obeležavanja tri velika jubileja.

Pozdravnu reč prisutnima u sali uputio je Gradonačelnik Loznice Vidoje petrović, a predsaborske dane otvorio je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Prvi Vukov sabor održan je 1933. godine. Od događaja koji je imao lokalni karakter, vremenom je postao manifestacija od velikog kulturnog značaja . Sve do 1964. godine,  u Vukovom dvorištu su se održavali ti Vukovi sabori,  prekoputa Vukove kuće iznad rečice Žeravije bila je betonska bina gde su se održavali programi, a gledalište je bilo na livadi, gde su ljudi po brdu posedali i gledali program. Onda je šestdesetčetvrte za stogodišnjicu Vukove smrti napravljeno saborište, i gde su  sabori postali međunarodni”.

Tokom sedam dana saboravanja, Tršić, odiše duhom tradicije i uspomenom na reformatora srpskog jezika. Ove godine pored obeležavanja sedam vekova manastira Tronoša, obeležavaju se i godišnjice rođenja Filipa Višnjića i Vuka Karadžića čije će ime poneti i novi Obrazovno – kulturni centar.

Centar prevaziliazi okvire lokalnog i zaista je na nacionalnom nivou i u lokalnoj samoupravi smatraju da će vreme tek pokazati koliki je značaj ovog namenskog obrazovno – kulturnog centra čiji je osnivač Vlada, a samo pokretanje inicijativu i izgradnju centra je uradio Grad Loznica.

Tokom sedam dana saboravanja biće izvedeno dvadest različitih programa, a Sabor će trajati do nedelje 17. septembra.