Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je u petak u Loznici da će poplavljena poljoprivredna gazdinstva, kao urgentnu pomoć od resornog ministarstva dobiti reprometerijal za setvu.

“Prva mera ratarima biće pomoć u repromaterijalu, semenu, djubrivu i gorivu, da se iskoristi optimalni rok za setvu i zaseju njive, tamo gde je to sada moguće, Potom sledi definitivna procena štete i nalaženje mogućnosti za pomoć u voćarstvu i stočarstvu”

, rekla je Bogosavljević Bošković novinarima nakon sastanka sa lokalnim zvaničnicima. Ona je dodala da se u cilju zaštite poljoprivredne proizvodnje, trenutno obavlja hemijska analiza površina koje su bile pod vodom, kako bi se utvrdilo eventualno zagadjenje i preduzele odgovarajuće mere. Ministarka je rekla da je od predstavnika grada Loznice i susednih opština Malog Zvornika i Ljubovije detaljno informisana o razmerama štete u poljoprivredi od majskih poplava na ovom području.

“Dogovorili smo se šta možemo dalje zajedno da radimo kako bismo našim poljoprivrednicima bar donekle umanjili nevolju koja ih je zadesila”

, rekao je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, navodeći da je ministarku informisao i o problemima koji se javljaju sa sve većim brojem klizišta na ovom području. Ministarka Snežana Bogosavljević Bosskovich sa saradnicima je predhodno boravila u Šapcu, a nakon Loznice posetila je i Krupanj.