U Tršiću, na bregu iznad etno sela otvoren je Dom za negu starih i odraslih  ,,Carski konak” , prvi i jedini u celom Podrinju. Impozantni objekat uradjen po najvišim standardima za koji su dobijene sve licence dominira okruženjem. Dvojica podrinjaca Branko Marjanović i Milan Starčević ,novac zaradjen u inostrastvu rešili su da ulože u svoj kraj. Opremljen i namenski uradjen po svim standardima, i uz sve potrebne dozvole, dom ima 70 kreveta. Petnaestak stanara pristiglih odmah u avgustu po otvaranju već se prilagodilo na uslove koji su zaista svetski. Korisnici doma imaju sve što im je potrebno za bezbrižan život, a nega je obezbedjena i za vitalnije i za nepokretne korisnike. Milan Starčević, suvlasnik Doma za negu starih i odraslih ,, Carski Konak,, u Tršiću ističe da su on i prijatelj Branko Marjanović srcem i dušom vezani za otadžbinu Srbiju i zbog toga i odlučili da svoj novac ulože ovde kako bi mogli zaposliti odredjeni broj radnika i ostali ovdeda žive i rade.

Imamo licencu za rad i dozvolu za pružanje podrške pokretnim, polupokretnim, nepokretnim i dementnim osobama. Naša komparativna prednost svakako može biti netaknuta priroda, mir i tišina, čist vazduh značaj Tršića kao etno kompleksa i rodnog mesta reformatora naše azbuke Vuka Stefanovića Karadžića. Svim korisnicima organizujemo i izlete do kulturno istorijskih spomenika i znamenitih mesta u okolini. Svakako je značajno što će popunjenošću kapaciteta doma posao dobiti dvadeset pet osoba, stručnih i kvalifikovanih kadrova iz okoline.

      Svi korisnici imaju dvadesetčetvoročasovni nadzor i medicinsku negu, usluge fizioterapeuta, terapije, tri obroka i dve užine, što sve ulazi u početnu cenu od oko 40.000 dinara. Da li će ona biti viša zavisi od zdravstvenog stanja samog korisnika, a potom i od toga da li će biti smešten u jednokrevetnu, dvokrevetnu ili trokrevetnu sobu. Sve sobe imaju kupatilo, televizor priključen na kablovsku, kao i sos uredjaj, tako da u svakom trenutku se korisnici mogu obratiti za pomoć. Zgrada takodje ima lift, što korisnicima umnogome olakšava kretanje. Slavica Pantelić, glavna sestra u domu ističe da svi korisnici dobijaju punu medicinsku negu.

Oni su danonoćno pod nadzorom medicinskih tehničara, lekar dolazi jednom sedmično, po potrebi i češće. U skaldu sa pregledima koriguje se i terapija, a ishranu odredjuje nutricionista.Po potrebi konsultujemo i lekare specijalniste iz opšte bolnice u Loznici. Socijalni radnik je svakodnevno tu, a fizioterapeut radi u skladu sa tim što odredi lekar, tako da se zaista trudimo da svakom pacijentu ukažemo pažnju shodno njegovim potrebama

       Svi korisnici doma se lepo druže, a komšije iz Tršića redovno su na kafi i ispomoći. Angelina Djuričić iz Tršića, Stanojka Maksimović iz Brasine i Milojko Spremić iz Stupnice uglas ističu da im je lepše u društvu u domu nego da samuju kod svojih kuća. Milena Spremić iz Stupnice iznosi zajednički stav i u ime svih kaže: ,,Služe nas kao Boga i lepo nam je, nećemo kući skoro!” Na proleće vlasnici najavljuju nove savreme sadržaje, tako da će stanari dobiti i letnju baštu. U planu je i vlastiti plastenik za organsku proizvodnju, tako da će imati zdravu hranu nadohvat ruke. Dok se to ne realizuje, sve što treba za ishranu imaju dovoljno u selu odakle se dom uglavnom i snabdeva. “Carski konak” u prirodnom ambijentu Tršića zaista opravdava i ponosno nosi carski epitet.

M.R.