Odmah posle odluke predsednika  vlade Aleksandra Vučića na predlog Sektora za vanredne situacije da se zbog obilnih padavina i opasnosti od novih poplava u celoj republici proglasi vanredna situacija, u Loznici je održana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije.

Komandant Gradskog štaba, gradonačelnik Vidoje Petrović je istakao da je prema informaciji radnih grupa, koje su u protekla dva dana obilazile sve vodotokove prvog i drugog reda, na teritoriji Loznice situacija stabilna i da nema povećanog rizika od izlivanja reka. Ipak, imajući u vidu vremenske prognoze o većim padavinama u narednim danima potrebno je u sklopu mera i aktivnosti ostvariti najveći stepen pripravnosti pa je Gradski štab formirao radne grupe koje su neprekidno na terenu i stalnoj komunikaciji sa predsednicima saveta mesnih zajednica i vodoprivrednog centra „Sava“. Odlukom Štaba uvedeno je neprekidno dežurstvo kraj telefonskog broja 879 298 na koji građani mogu dostaviti nove informacije i dobiti odgovore

Jedna od preventivnih aktivnosti, na koju je ukazano, je dopis Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, u skladu sa odlukom Vlade Srbije o vanrednoj situaciji, da hitno omogući pristup odgovornim službama  da se očisti deo korita reke Trbušnice koji se nalazi  na  prostoru bivše Viskoze. U elementarnoj nepogodi koja je pretprošle godine zadesila područje mesne zajednice „4. jul“ i ambulantu Doma zdravlja, upravo je  taj deo zapuštenog korita doprineo  poplavi.

Član Gradskog veća grada Loznice i rukovodilac  tima za odbranu od poplava Janko Aleksić u izjavi za informativni portal Podrinje info ističe da je u Loznici, a i susednim opštinama situacija pod kontrolom.

Mi smo i pre proglašenja vanrednog stanja bili maksimalno operativni i sa ljudstvom, i sa mehanizacijom naših javnih preduzeća. Obezbedili smo 150 m3 peska, negde oko 10.000 vreća, i nemamo za sada nikakvih problema. Na osnovu informacija koje smo dobili u razgovoru sa Nenadom Stevanovićem, predsednikom opštine Osečina i Radom Grujićem, predsednikom opštine Krupanj, ni u tim opštinama nema povišenog vodostaja. Što se svih bujičnih tokova, kao i reke Štire koja prolazi kroz centar grada, za sada nemamo nikakvih problema, ali smo mi maksimalno spremni da u slučaju povišenog vodostaja reagujemo na pravi način.