Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić najavio je u sredu u Loznici, da bi u martu trebala da počne trajna sanacija jalovišta nekadašnjeg rudnika “Stolica” u Kostajniku kod Krupanja.

“Institut ‘Jaroslav Čarni’ radi dokumentaciju za kompletnu sanaciju i mislim da će za jedno mesec do meseci i po dana to biti gotovo i počinje trajna sanacija”

rekao je Ilić novinarima, nakon razgovora sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem. Ilić je istakao da ceo kompleks jalovišta neko mora i kasnije da održava i dodao da u ovom trenutku još nema precizne procene koliko će to koštati.

“Uz pomoć RTB „Bor“, koje nije naplatilo svoje usluge, u novembru smo privremeno popravili oštećenja i završili prvu fazu sanacije, međutim, nemamo vlasnika koji bi to trebalo da održava. Firma koja je vlasnik rudnika i jalovišta je u stečaju i zato mi moramo da rešimo to pitanje”

      rekao je Ilić. Štete koje su nastale od nanošenja taloga jalovine su ostale u poljima i neophodno je ispitati zagađenost zemljišta, a prema Ilićevim rečima u tome će pomoći Ministarstvo poljoprivrede. Struccnjaci RTB “Bor” u novembru su završili prvu fazu sanacije jalovišta, oštećenog u majskim poplavama 2014. godine. Izgrađeno je pet velikih brana za filtriranje voda iz jalovišta, dve brane za prihvat i odvod bujičnih voda i 1.300 metara različitih kanala za sakupljanje površinskih voda. U decembru se međutim, zbog obilnih padavina deo jalovišta odronio i zatrpao kanal za odvod bujičnih voda, zbog čega su naknadno postavljene cevi oko jalovišta. Projekat trajne sanacije tog jalovišta tek treba da bude urađen i podrazumeva neke dodatne zahvate i komplikovaniji pristup izradi drenažnih kanala i betonskih brana. Zbog izlivanja jalovišta u maju, teški metali su dospeli u reke Jadar, Drinu i Savu. Zatvoreni rudnik Stolice deo je koncerna Farmakom u vlasništvu biznismena Miroslava Bogićevića.