Luster težak skoro pola tone, koji je decenijama krasio veliku dvoranu Kur-salon u Banji Koviljača ukraden je u toku prošle noći. Njegov nestanak prvi su uočili članovi udruženja građana koji su se okupili kako bi ukazali na propadanje zdanja podignutog pre više od 80 godina.

Kada smo danas ušli da vidimo koliko je na stanje objekta uticala jaka kiša od prethodne noći, videli smo da nema više ni lustera koji se još juče nalazio na svom mestu

, rekao je novinarima Vladimir Vulović, predsednik Udruženja građana „Kraljevska Banja Koviljača“.
Reč je o originalnom lusteru postavljenom 1932. godine, kada je Kur-salon završen, a poslednja detaljna restauracija na njemu obavljena je 1965. godine. Okačen je bio na plafonu visokom 12 metara, držali su ga lanci, a od poda je bio izdignut desetak metara O krađi je obaveštena policija, a meštani se nadaju da će neko od nadležnih reagovati da zaštiti objekat i preostalu imovinu koja je već u ruiniranom stanju. “Kur-salon je deo Hotelsko-turističkog preduzeća “Banja Koviljača”, koje je od oktobra 2014. u stečaju. Ovaj nekada mondenski objekat, građen između 1928. i 1932. godine na inicijativu kralja Aleksandra Karađorđevića, danas je pred urušavanjem.

T.Ž.