U Banji Koviljača je 14. maja 2017. godine uspešno okončan trening „Pravo devojčica i devojaka na bezbedan internet“, u organizaciji Centra za istraživanje i promociju iz Beograda. Treningu su prisustvovali mladi, ali i roditelji i pedagozi iz 3 partnerske opštine – Velikog Gradišta, Iriga i Inđije, koji su radili paralelno, kako bi svako iz svog ugla sagledao izazove koje donose savremene digitalne tehnologije.

Tokom treninga, mladi učesnici su učili o tome kako prepoznati opasnosti na internetu, ali i reagovati na njih, koji su mehanizmi edukacije i zaštite, šta sve mlad čovek može da uradi i kome da se obrati ukoliko doživi ili je svedok neželjene situacije u digitalnom svetu.

Predstavnici roditelja diskutrovali su o stanju na lokalnom nivou u oblasti bezbednosti dece i mladih na internetu, dajući konkretne predloge mera koje će svoje mesto naći u finalnom akcionom planu 3 uključene opštine.

Trening su vodile Milena Crnatović, diplomirani psiholog sa bogatim iskustvom u radu sa decom i mladima i Anđelka Matijević, omladinski akivista i jedan od istaknutih predstavnika Kampanje za borbu protiv govora mržnje na internetu.

U nastavku projekta, učesnici treninga realizovaće aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama i finalizovati Akcioni plan za dalje postupanje, kako bi ga dostavili lokalnim vlastima pred potpisivanje zajedničkog Protokola o saradnji u oblasti bezbednosti dece i mladih na internetu opština Veliko Gradište, Irig i Inđija.