Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Krupnju da je država isplatila oko 67,5 miliona dinara za 304 domaćinstva u toj opštini, koja su oštećena tokom majskih poplava.

“Zadovoljan sam izvođenjem radova i ponosan kako izgleda gradilište i na radnike koji na njemu rade”

      kazao je Vučić prilikom obilaska gradilišta na kome je u toku izgradnja 17 kuća za građane čija su domaćinstva oštećena tokom poplava. Premijer je najavio da će narednih dana početi izgradnja još deset kuća na seoskom području, kao i da ce država naći načina da pomogne izgradnju još osam ili devet kuća koje su oštećene od klizista. Vučić je podsetio da je poljoprivrednicima tog kraja pomoć stizala u gorivu, semenskom materijalu i đubrivu, dodajući da će biti uređena korita i nasipi rečica koje su izazvale najveću pometnju tokom majskih poplava. On se zahvalio građanima Krupnja na strpljenju i na tome što su “verovali u svoju državu” a posebnu zahvalnost uputio je Fondaciji šeika Bin Zajed Al Nahjana, ambasadoru Ujednijenih Arapskih Emirata (UAE) u Beogradu Džumi Rašidu i Kancelariji Programa za razvoj UN u  Srbiji. Izgradnju 17 kuća u Krupnju sprovodi Kancelarija Programa za razvoj UN (UNDP) u Srbiji, a finansira Fondacija šeika Bin Zajed Al Nahjana, posredstvom Ambasade UAE, uz podršku Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

      Tipske kuće kvadrature od 60, 80 i 100 kvadrata, grade se od 6. oktobra, izvođač je građevinsko preduzeće “Banković” iz Surdulice a rok za završetak radova je 60 dana. Poplave i klizišta srušile su 39 a oštetile 168 kuća u opštini Krupanj. Prema procenama lokalnog kriznog štaba, šteta na teritoriji Krupnja iznosi 1,5 milijardu dinara, što je gotovo tri puta više od godišnjeg budžeta te nerazvijene opštine na severozapadu Srbije. Krupanj su danas posetili i ambasador UAE Džuma Rašid Sejf Zajid Al Daheri, stalna koordinatorka UN i stalna predstavnica Programa UNDP Irena Vojačkova-Solorano, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević i ministar rada Aleksandar Vulin.