Dres Sakramento Kingsa sa brojem 16 je otišao u istoriju. Pod svodovima arene “Sleep train” u tom kalifornijskom gradu večno će podsećati na jednog Evropljanina, momka iz Srbije, koji je bez milosti pogađao trojke sa bilo kog dela terena – Peđu Stojakovića. Sakramento je na poluvremenu meča sa Oklahomom povukao dres koji je Stojaković nosio osam godina, a ceremoniji su prisustvovali njegovi bivši saigrači Vlade Divac, Bobi Džekson, Dag Kristi, Bred Miler i Skot Polard.

“Ovo je neverovatan trenutak za mene i moju porodicu. Osećam se vrlo počastvovano. Želim da zahvalim i vama, navijačima, najboljim i naglasnijim navijačima na svetu”

      rekao je Stojaković, čiji je govor prekidan nekoliko puta aplauzima i skandiranjem “Peđa, Peđa”. Stojaković je prvi Evropljanin koji je trijumfovao na nekom od takmičenja Ol-star vikenda (dva puta je bio najbolji trojkaš), a tri puta je bio deo same utakmice. Samo je osam košarkaša u NBA ligi postiglo više trojki od njega. Ukupno ih je dao 1.760. Četvrti je na listi najuspešnijih igrača NBA lige po procentu pogođenih slobodnih bacanja – 89,5. U Sjedinjenim Država je igrao još za Nju Orleans, Indijanu, Toronto i Dalas, sa kojim je osvojio šampionski prsten.
Izvor: RTS