Fudbalsko sportsko udruženje „Fudbalska akademija Ad Drinum“ Loznica osnovano je 22. marta 2018. godine sa željom da afirmiše ženski fudbal na ovim prostorima. Ideja je bila da se veliki broj devojčica koje su u raznim ekipama trenirale sa dečacima do određenog uzrasta, okupe i organizuju u ozbiljan ženski fudbalski klub.
S obzirom da na prostoru Zapadne Srbije, uz Drinu od Šapca do Crne gore, ne postoji ni jedan ženski fudbalski klub, postojala je potreba da devojčice koje vole fudbal treniraju i takmiče se sa svojim vršnjakinjama, tako da je osnovana prva škola fudbala za devojčice u lozničkom kraju.
Prvi trening održan je 5.maja 2018.godine na terenima kod Plavog restorana u Loznici, kada se okupilo petnaestak devojčica. Od tada, broj devojčica predškolskog i školskog uzrasta se stalno povećava, sa kojima rade samo licencirani treneri. Ovaj pionirski projekat grupe fudbalskih entuzijasta naišao je na odobravanje i podršku svih sportskih struktura u gradu Loznica, interesovanje devojčica i njihovih roditelja je bilo izuzetno veliko, tako da su vrlo brzo devojčice odigrale i prvu prijateljsku fudbalsku utakmicu sa ženskom ekipom Drine iz Zvornika.
Gošće su pobedile sa 2:1, ali će ostati zapisano u analima lozničkog fudbala da je prvi gol na prijateljskoj utakmici postigla Teodora Bojinović.
Od takmičarske 2018./2019. godine mlade fudbalerke Fudbalske akademije Ad Drinum“ Loznica uzrasta 12 do 15 godina takmiče se u Razvojnoj fudbalskoj ligi mlađih kategorija Zapadne Srbije za žene zajedno sa ekipama iz Kragujevca, Kraljeva, Požarevca, Uba, Šapca, Topole, Velike Plane, Požege i Gornjeg Milanovca.
Utakmicu prvog kola Razvojne lige Srbije, Fudbalska akademija Ad Drinum Loznica je odigrala na Gradskom stadionu u Loznici 02.09.2018. godine sa ekipom ŽFK “Radnički 1923” iz Kragujevca. Utakmica je završena rezultatom 12:0 za gostujuću ekipu .
Prvi gol u zvaničnoj utakmici jedne ženske fudbalske lozničke ekipe postigla je Sara Karajčić, u porazu od 3:1 od devojčica Jedinstava na Ubu, na utakmici drugog kola Razvojne lige, odigrane 09.09.2018. godine.
Istorijsku prvu pobedu u zvaničnoj utakmici fudbalerke Fudbalske akademije Ad Drinum“ Loznica ostvarile su u petom kolu Razvojne lige Zapadne Srbije, kada su na Gradskom stadionu u Loznici, 30.09.2018. godine, pobedile ekipu ŽFK “Mačva” iz Šapca rezultatom 14:0.
Posle toga, zabeležene su još tri pobede protiv devojčica ŽFK „Požega“ iz Požege rezultatom 8:0, ŽFK „Karađorđa“ iz Topole 3:0 i ŽFK „Šabac“iz Šapca rezultatom 1:0, a prvi nerešen rezultat i bod sa gostujućeg terena ostvaren je u utakmici jedanaestog kola Razvojne lige odigrane u Velikoj Plani 11.11.2018. godine sa ekipom ŽFK “Plana”. Utakmica je završena rezultatom 1:1.
Interesantno je da je prvi jedanaesterac za jednu žensku ekipu odbranila golman Valentina Nestorović u utakmici osmog kola Razvojne lige odigrane na stadionu FK „Borac“ u Lešnici 20.10.2018. godine sa ekipom ŽFK “Karađorđe” iz Topole.
Jesenji deo prvenstva Razvojne fudbalske lige mlađih kategorija Zapadne Srbije za žene devojčice Fudbalske akademije Ad Drinum“ Loznica završile su na odličnom osmom mestu u konkurenciji dvanaest ekipa sa osvojenih 13 bodova, uz gol razliku 28:35 .
Trenutno više od pedeset devojčica i devojaka uzrasta šest do dvadeset godina trenira fudbal, podeljene u tri uzrasne kategorije-najmlađe uzrasta šest do jedanaest godina, kadetkinje uzrasta dvanaest do petnaest godina i seniorke, devojke od šesnaest godina i starije.
Sa njima rade licencirani treneri Miroslav Radulović, Mladen Mišić i Željko Puljezević na čelu sa predsednikom kluba Dejanom Lekićem, sekretar kluba je Darko Rosić. Očekuje se da u narednom periodu sa devojčicama počnu da rade i dva licencirana ženska trenera, tako da će se stručnom radu u narednom periodu posvećivati ogromna pažnja.
Dobra ideja, veliki rad i kvalitetna organizacija ovog mladog fudbalskog kluba prepoznata je i od rukovodstva grada, tako da je na Sednici Skupštine grada Loznica 26.12.2018. doneta odluka o promeni imena, tako da će se od takmičarske 2019./2020. godine fudbalerke Fudbalske akademije Ad Drinum“ Loznica takmičiti pod imenom Ženski fudbalski klub Loznica.
Boja kluba će biti svetlo plavo-bela, a po prvi put od jeseni 2019. godine na Gradskom stadionu u Loznici će se igrati seniorski ženski fudbal u okviru Druge lige za žene-grupa Zapad.
Želja rukovodstva kluba je da u narednom periodu ovo postane ozbiljan, organizovan gradski klub, u kojem će pre svega biti razvijan sportski duh i zdrav način života kod devojaka.
Ambicije su veoma visoke, iz kvantiteta polako se izdvaja i kvalitet, nekoliko devojčica već je bilo pozivano na selektivnu utakmicu za ekipu Zapadne Srbije.
Uz odgovoran i stručan rad, i entuzijazam koji je prisutan kod svih u najmlađem fudbalskom kolektivu u Loznici, ni poziv neke od devojaka za odgovarajuću reprezentativnu selekciju Srbije nije daleko.

Prijem novih devojčica i devojaka je stalno u toku, a sve zainteresovane fudbalerke mogu se javiti na e mail: zfkloznica@gmail.com i na telefone: 063/8515065 i 064/3003330