U policijskoj akciji “Skener” uhapšeno je 46 ljudi osumnjičenih za pranje novca, davanje i primanje mita i zloupotrebu službenog položaja, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović. Kako je dodao, sumnja se da su ovim krivičnim delima od 2007. godine do danas oštetili budžet Srbije i Vojvodine za više od sedam miliona evra.

Stefanović je rekao da je među uhapšenima 15 pripadnika saobraćajne policije koji su izvršili krivično delo primanja mita, čime je pričinjena materijalna šteta od tri miliona dinara, sudija za prekršaje u Guči, kao i službenica Fonda PIO koja je unosila fiktivni radni staž pojedinim građanima, čime je budžet oštećen za 4,5 miliona dinara.

Ministar je rekao da je borba protiv korupcije veoma važna i da će policija pokazati da će svi koji to čine biti sankcionisani i snositi odgovornost.

Sve linije policije nastavljaju da rade visokim intenzitetom. Pokazaćemo da se korupcija ne isplati. Makar ona bila u redovima policije, pokazaćemo da i oni moraju da snose odgovornost

,poručio je ministar Stefanović na konferenciji.

Stefanović je rekao da je uhapšeno pet osoba za koje se veruje da su od 2009. godine izvršile krivično delo pranja novca. Oni se sumnjiče da su prikrivali vlasništvo nad lokalima u Vili Jezero na Zlatiboru i jednog stana u Beogradu, koji su kupljeni novcem stečenim od prodaje kokaina i drugih narkotika, prenosi N1.

Na pitanje novinara da li je reč o novcu Darka Šarića u slučaju uhapšenih zbog pranja novca, Stefanović je odgovorio da se radi o krivičnom delu pranja novca i da je novac uložen u kupovinu nekretnina, dok je načelnik SBPOK rekao da ne može da pruži više informacija jer je postupak u toku, ali da novac u svakom slučaju potiče od krijumčarenja narkotika.

Među uhapšenima u akciji “Skener” je i 15 beogradskih saobraćajnih policajaca, za koje se sumnja da su od septembra do decembra prošle godine zahtevali i primali mito i zloupotrebili službeni položaj kako ne bi pisali prekršajne prijave za saobraćajne prekršaje.

Stefanović je rekao da su evidentirane 340 situacije u kojima su počinili krivično delo, a da je time za oko tri miliona dinara oštećen budžet Srbije.

Izvor Blic