Nizom manifestacija u Srbiji i svetu u petak je obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Istovremeno, obeležava se i Dan Evrope, jer su 9. maja 1950. godine postavljeni temelji Evropske unije. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić povodom 9. maja – Dana pobede nad fašizmom, položio je venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali. Nikolić je u spomen-knjigu napisao:

“Naša zahvalnost za slobodu Srbije i pobedu nad fašizmom koju ste izvojevali svojom krvlju je večita. Današnju Srbiju vodimo tako da njena sloboda više nikada ne traži krv njene dece. Hvala.”

Dan pobede nad fašizmom obeležen je centralnom državnom ceremonijom na Groblju oslobodilaca Beograda, a u ime Vlade Srbije venac je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.Dan pobede obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju.Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

Izvor:RTS