U Srbiji se danas komemorativnim skupovima obeležava 17 godina od početka napada NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Prošlo je 17 godina od još jednog rata, koji je bio ageresija moćnih zemalja na malu slobodnu zemlju, nema opravdanja i objašnjenja, samo opomena i njima i nama… Rat koji smo doživeli, agresija koju nisu neki preživeli, bio je samo vežba za ostale ratove, a najveći deo toga počeo je na našim prostorima, rekao je Vučić i upitao ko će za kolateralne žrtve da odgovara. Naša lekcija i odgovornost je da i sami zapamtimo i nikad ne ponovimo svaku grešku koju smo napravili i svaki rat koji smo vodili, to je naša opomena. Hoćemo sad, kad smo ustali da kao narod i zemlja, obećamo ovde Srbiji i građanima život. Hoćemo kolevke i rad, puteve i fabrike, samo za to i možemo da se borimo, za nove rake nećemo, nećemo smrt da opravdavamo, hoćemo život da opravdavamo, potrebna su nam deca i škole i svaki oblik komunikacije i razmene. Srbija je bila i ostaće zemlja nepokornih i nepokorenih ljudi.

,izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić na ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na žrtve NATO agresije kod Spomenika poginulim građanima na mostu u Varvarinu.

Ceremonija obeležavanja Dana sećanja, odnosno 17. godišnjice bombardovanja Srbije počela je pomenom žrtvama koje su poginule na mostu u Varvarinu, a zatim je minutom ćutanja odata pošta svim žrtvama NATO agresije.

Venci u znak sećanja na poginule 30. maja 1999. na mostu u Varnarinu i cveće bačeni su zatim u Veliku Moravu, nakon čega je vojni orkestar izveo himnu “Bože pravde”, a zatim su se začule sirene za vazdušnu uzbunu koje su građane Srbije 78 dana te 1999. upozoravale na dolazak bombi.

U bombardovanju mosta u Varvarinu poginulo je 10 ljudi, a teško ranjeno 14.

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 17 godina. Za 78 dana ubijeno je najmanje 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi. Tokom bombardovanja izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

Izvor Novosti, Tanjug