Divčibare su turistički centar koji se nalazi u centralnom delu planine Maljen, 38 km jugoistočno od Valjeva, na nadmorskoj visini od 980m. Najbliži su planinski centar Beogradu i gradovima Vojvodine. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju, blagoj i prijatnoj klimi, očuvanoj prirodi, Divčibare su pogodno mesto za jednodnevne izlete, porodične odmore, ekskurzije, nastavu u prirodi i sportske pripreme.

Na spoju morske, karpatske i panonske klime, predstavljaju vazdušnu banju i riznicu dobrog zdravlja.

Do Divčibara dopiru vazdušne mase iz Mediterana i sukobljavaju se sa vazdušnim masama Karpata i Panonske nizije, čime se može objasniti prisustvo joda u vazduhu.

Balneoklimatološki institut Srbije 1963. godine proglasio je Divčibare za „klimatsko lečilište”, jer boravak na maljenskoj visoravni može povoljno delovati na osobe sa astmom i bronhitisom, neurovegetativnim poremećajima, kao i za oporavak posle akutnih infektivnih bolesti, pneumonije.

Za skijanje je najatraktivnija nova staza koja se nalazi na severnoj strani Crnog vrha. Dužina staze je 850 metara. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 180 metara.

Poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.

Druga staza na Crnom Vrhu (staza “Centar”) sa ski-liftom pogodna je za većinu skijaša, osvetljena je i pruža zadovoljstvo noćnog skijanja.

Blage divčibarske padine pogodne su za sankanje, hodanje na skijama…

Divčibare imaju idealne prirodne uslove za pripremu sportista, rekreativni turizam, dečje I omladinske sportske kampove, nastavu u prirodi…

Za dobar provod u zimskim danima, na Divčibarama se organizuje “Nova godina na Divčibarama“.

Pojedini delovi Divčibara privlačni su  za avanturistički turizam i ekstremne sportove: mauntingbajking, motokros, paraglajding, orjentaciju u prirodi, slobodno penjanje, kanjoning. Divčibare su redovna stanica na relijima džipova i motocikala.

Najveći deo Divčibara idealan je za šetnju, pešačke ture i planinarenja. Ispresecane su brojnim pešačkim stazama, koje vode do vidikovaca sa kojih se pruža predivan pogled na šumadijske planine sve do Kopaonika, na Sokolske planine, Zlatibor, Taru, Zvezdu, Goliju i Durmitor. Vidikovci Maljena lako su dostupni tako da se do njih može doći za pola sata do sat vremena hoda, obeleženim pešačkim stazama.

O lepotama I specifičnostima Divčibara govori I činjenica da je država proglasila četiri stroga rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac I Vražji vir.

Zahvaljujući činjenici da je sa svih strana okružen visovima koji ga štite od vetrova, turistički centar Divčibare ima veoma povoljnu, blagu i prijatnu klimu. U proseku je godišnje 289 dana bez vetra; srednja godišnja temperatura je 18 stepeni, jesen toplija od proleća, a septembar najsuvlji mesec. Divčibare su i dobro osunčane, što je povoljno za oporavak organizma.

www.divcibare.rs

www.tov.rs

 

Turistička organizacija Valjevo

Tel./fax: 014/221.138

e-mail: tovaljevo@mts.rs

Info centar Divčibare: 014/35.77.252

Info centar Valjevo: 014/236.393