Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” saopštio je danas da Vlada Srbije proglašavajući tajnim ugovore i dokumente o izboru i angažovanju stranih menadžera u Železari Smederevo, učvršćuje korupciju i koruptivne modele ponašanja u državi.

“Ministarstvo privrede proglasilo je tajnim sve ugovore i dokumente o izboru i angažovanju stranih menadžera u Železari Smederevo koje građani mesečno plaćaju 340.000 evra, odnosno oko četiri miliona godišnje

navodi se u saopštenju tog pokreta.

      Ministarstvo privrede je, kako se navodi, dopisom od 5. juna odbilo zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kojim je pokret “Dosta je bilo” 30. marta od Vlade i Železare zatražio sve relevantne spise o angažovanju 12 holandskih menadžera. Pokret navodi da je Ministarstvo “nezakonito” navelo da tražene informacije “nemaju svojstvo informacije od javnog značaja”, i dodaje da je zbog toga podneo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja. “Opravdano sumnjamo da je novi direktor Železare u sukobu interesa budući da mu je istovremeno data uloga posrednika u prodaji čelika”, navodi se u saopštenju. Pokret traži kopije svih spisa Ministarstva privrede koji se odnose na sprovođenje postupka izbora menadžerskog tima, svih prispelih prijava i predloga za upravlјanje Železarom, kompletne prepiske konsultanata, stručnih komisija, menadžmenta Železare, Ministarstva privrede i Vlade Srbije u vezi sa izborom novog menadžmenta.