Turistička organizacija Valjevo je 17.maja organizovala manifestaciju “Doživi Divčibare” na Divčibarama. Namera organizatora je da se osnovnoškolska deca škola koja gravitiraju području Divčibara upoznaju i druže tog dana i nauče nešto novo o biljnom i životinjskom svetu Divčibara i značaju očuvanja životne sredine.

Ove godine deca iz pet osnovnih škola, iz Valjeva, Mionice, Ljiga i Požege kroz niz obrazovnih i sportskih aktivnosti na Divčibarama su se upoznala sa vrednostima koje im priroda u njihovoj neposrednoj blizini pruža, predstavljajući pozitivne aspekte očuvanja životne sredine.

Davne 1932.godine, tadašnje ministarstvo trgovine i turizma, 17.maja, proglešene su za KLIMATSKO TURISTIČKO MESTO.

Učesnici su bila deca  iz osnovnih škola  “Nada Purić” i “Vladika Nikolaj Velimirović”  iz Valjeva, “Milan Rakić” iz Mionice,  “Sava Kerković” iz Ljiga, “Emilija Ostojić” iz Požege. Ukupan broj učesnika je 150.

Deca su pre podne imala organizovanu edukativnu radionicu u hotelu “Divčibare”. Kasnije su učestvovali u igrama bez granica na terenima hotela Divčibare. Održan je i turnir u fudbalu između škola.

Pobednicima su dodeljeni pehari i prigodne nagrade za prva tri mesta.

Sva deca su dobila zahvalnice za učestvovanje na manifestaciji “Doživi Divčibare”. Dan su zavšili druženjem u hotelu “Divčibare”.

Utisak je da su deca sa ove manifestacije otisla sa osmehom na licu, sa nekim novim saznanjima o planini koja im je tako blizu, a o kojoj su do juče tako malo znali.

Turistička organizacija Valjevo se potrudila da ove godine proširi program manifestacije. U subotu, 19.maja, održane su dve radionice, Eko otisak i Likovna radionica „Doživi Divčibare“. Najuspešniji radovi će se naći na eko kalendaru u izdanju TO Valjevo kao podsećanje na nezaboravne trenutke provedene na Divčibarama.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije Republike Srbije i Grad Valjevo.