Lidera Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj, danas je oslobodjen optužbi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Veće predsedavajućeg sudije Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti) utvrdilo je većinom glasova, uz protivljenje sudije Flavije Latanci (Flavia Latanzzi), da Šešelj (61) “nije kriv” ni po jednoj tački optužnice.

Šešelj je oslobodjen krivice za zločine protiv čovečnosti –   progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje.

Po presudi, vodja radikala nije kriv ni za kršenje zakona i običaja rata ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Po optužnici, ovi ti zločini bili su počinjeni u Zvorniku, Vukovaru, Mostaru, Nevesinju, širem području Sarajeva i vojvođanskom selu Hrtkovci.

Veće je, većinom glasova, utvrdilo da nije postojao udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bilo stvaranje jedinstvene srpske države na velikim delovima teritorija Hrvatske i BiH, odnosno Velike Srbije, u kojem je, po optužnici, sa Šešeljem učestvovao i tadašnji predsednik Srbije  Slobodan Miloćević i drugi srpski vojni, politički i policijski zvaničnici.

Presudom je utvrdjeno da je stvaranje Velike Srbije bio Šešeljev politički cilj, ali da nije podrazumevao činjenje zločina. Ni u Hrvatskoj, ni u BiH, ni u Vojvodini, po presudi, nije bilo rasprostranjenog i sistematskog napada na na nesrpske civile, već sukoba između zaraćenih strana.

Šešelj, po presudi, nije imao ni de jure, ni de fakto nadredjeni položaj nad dobrovoljcima SRS koje je slao na ratišta u Hrvatskoj i BiH na kojima su počinjeni zločini.

Iako je, većinom glasova, utvrdilo da je Šešelj u nekim svojim govorima pozivao na progon nesrba, kao u vojvodjanskom selu Hrtkovci u maju 1992, veće je zaključilo je da “Tužilaštvo nije dokazalo da je taj govor doveo do odlaska Hrvata i kampanje progona”.

Po presudi, nije dokazano da je Šešelj “govorom mržnje” počinio zločine u Vukovaru i Hrtkovcima, niti da ih je podsticao i pomagao na drugim lokacijama u Hrvatskoj i BiH.

“Nije postojalo podsticanje na ratne zločine, čak i ako se u obzir uzmu najžešći govori” Šešelja, rekao je sudija Antoneti, naglašavajući da tužioci “nisu dokazali da je postojala uzročno postledična veza između Šešeljevih govora i zločina”

Posle današnje presude, kako je rekao sudija Antoneti, “Šešelj je slobodan čovek”.

Presuda je, medjutim, nepravosnažna, a Tužilaštvo ima pravo da se žali.

Izvor Beta