Predsednik Nacionalno prosvetnog saveta (NPS) Aleksandar Lipkovski ocenio je danas da je jednosmenski rad u školama apsolutni prioritet prosvete u Srbiji.

Ne postoji zemlja Evropske Unije u kojoj se radi u dve smene. Jednosmenski rad omogućuje da đaci u školi obave praktično sve školske i domaće zadatke. On omogućuje roditeljima da mirno, posle povratka kući sa posla, mogu da se posvete drugim, vanškolskim aktivnostima sa svojom decom

, rekao je Lipkovski za portal Gradski biro (gradskibiro.rs). On je naveo da bi tako kompletna priča o “preopterećenosti, teškim torbama, nepotrebnom plaćanju dodatne nastave” i mnogim drugim primedbama bila prevaziđena. “Nažalost, uvođenje jednosmenskog rada nije u kompetencijama Saveta već Ministarstva prosvete”, kazao je on. Govoreći o radu NPS Lipkovski je rekao da su prioriteti rada Saveta nastavni planovi i programi, kao i propisi u vezi sa udžbenicima (Standardi i Plan udžbenika). On je međutim pozorio da se neka od njegovih ovlašćenja, kao što je davanje mišljenja o predlozima zakona, ignorišu od strane Ministarstva prosvete. Kao primer naveo je nacrt izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je ušao u skupštinsku proceduru bez dobijenog mišljenja Saveta, uz obrazloženje da se radi o hitnom postupku a da mišljenje Saveta nije obavezujuće.

 

T.Ž.