Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je u četvrtak da se pripajanje poluostrva Krim Ruskoj Federaciji ne može porediti sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova.

“Živimo u svetu dvostrukih aršina. Kosovo je nezakonito otrgnuto od Srbije, a Krim je izvršio ujedinjenje sa Rusijom u skladu sa medjunarodnim pravom”, rekao je Čepurin na okruglom stolu “Kosovo-Krim: Sličnosti i razlike” u Beogradu.

On je kazao da se Krim obratio Rusiji sa molbom o ujedinjenju, i da je krimska skupština donela odgovarajući dokument koji je bio razmotren u ruskoj Dumi, čime su uzeti u obzir medjunarodno pravo i povelja Ujedinjenih nacija, dok je u Kijevu izvršen “državni udar”.

“Kada je Kosovo proglasilo svoju nezavisnost u Srbiji je postojala legalna vlast. Sve se na Kosovu desilo zahvaljujući vojnom udaru izvan granica, kada su poginule hiljade ljudi”, rekao je ambasador.

Čepurin je istakao da je Rusija zadovoljna i zahvalna Srbiji na stavu povodom ukrajinske krize, ali nije odgovorio na pitanje da li bi Srbija trpela posledice ako promeni sadašnji neutralni stav.

Izvor: Beta