Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ocenila je da medijski konkursi u Novom Kneževcu i Aleksandrovcu nisu u skladu sa Zakonom o informisanju i medijima.

Kako ni nakon reagovanja Koalicije, opštine Novi Kneževac i Aleksandrovac nisu uskladile konkurs sa Zakonom, Koalicija je odlučila da ne učestvuje u radu komisija za izbor projekata”, navodi se u saopštenju koje potpisuju Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija “Lokal pres”.

Kako se navodi, opština Novi Kneževac je prekršila Zakon jer je pravo učešća na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2016. godinu, koji je raspisala 9. februara, ograničila samo na medije sa sedištem na teritoriji te opštine.

Opština Aleksandrovac prekršila je Zakon jer je odlučila da sufinansira “informisanje o redovnom radu i aktivnostima organa opštine Aleksandrovac i aktuelnim dešavanjima od značaja za život i rad građana na teritoriji opštine Aleksandrovac” kao i “informisanje o manifestacijama, kulturnim i drugim programima koji se organizuju pod pokroviteljstvom ili u saradnji sa opštinom Aleksandrovac”, navodi se u saopštenju.

T.Ž.