U 2016. godini biće podvučena crta i država će izaći iz vlasništva u medijima, izjavio je državni sekretar u ministarstvu kulture Saša Mirković.
Predstavnici medija, međutim, upozavaju da privatizacija znači i transparentnije vlasništvo u medijima, kao i da u ovoj oblasti i dalje ima mnogo problema.
Od početka privatizacije u Srbiji prodato je 34 medija, u 17 je u toku podela akcija zaposlenima, dok je u 22 slučaja privatizacija obustavljena, odnosno oni su ugašeni.
“Zbog određenih okolnosti kojih smo svi bili svesni, a koje smo danas apostrofirali, došlo je do određenog kašnjenja, ali rezultat je takav da će država u 2016. godini izaći iz vlasničke strukture medija i to je fakat”, kazao je Mirković na juče održanoj tribini o privatizaciji medija
Predstavnici medijskih udruženja, međutim, ukazali su da je glavno pitanje ostalo ko su novi vlasnici medija, kao i da su uočene nepravilnosti kod projektnog finansiranja.
“Poništavale su se odluke, konkursi su bili vrlo, da kažem, režirani, namešteni, nisu birani članovi iz novinarskih udruženja, u komisijama su bili ljudi koji su bili zaposleni u lokalnim samoupravama i to je ono što nas zabrinjava. tu leži ogroman problem”, napomenuo je Miša Tasić iz ANEM-a.
Iako su bili najavljeni, tribini nisu prisustvovali predstavnici ministarstva privrede, odnosno ugašene Agencije za privatizaciju, zbog čega su brojna pitanja u vezi sa prodajom medija, ostala nepostavljena ili bez odgovora.
Izvor: Beta, N1
T.Ž.