Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je Zakon o potvrdjivanju sporazuma izmedju Srbije i NATO-a, preneli su večeras beogradski mediji.
Skupština Srbije ratifikovala 12. februara Sporazum o saradnji sa NATO koji predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima NATO, što je izazvalo oštre polemike u javnosti.
Demokratska stranka Srbije i pokret Dveri pozvali su ranije predsednika Nikolića da ne potpiše sporni Zakon.
Sporazum Srbije i NATO o saradnji u oblasti logističke podrške predviđa slobodu kretanja i diplomatski imunitet svim pripadnicima NATO u našoj zemlji, kao i privilegije koje sleduju diplomatama po Bečkoj konvenciji.
Takođe sporazum sa pripadnicima NATO omogućava da s našom vojskom razmenjuju poverljive informacije i opremu.
Propis široko otvara vrata za još čvršću saradnju Srbije i NATO, odnosno Alijansine Organizacije za podršku i nabavku (NSPO) i Agencije za podršku i nabavku (NSPA).
Pripadnici ovih tela NATO i njihova vozila imaće, kako se navodi, “pravo neophodnog slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu Srbiju” dok će se ulazak u zabranjene bezbednosne zone usaglašavati sa našim nadležnim organima.
Mnogi smatraju da je na taj način Srbija sve bliža članstvu NATO što se kosi sa stavom vlasti da je Srbija vojno neutralna. Na ovaj sporazum reagovala je i zvanična Moskva, poručivši našoj zemlji da očekuje da ona ostane vojno neutralna.

T.Ž.