Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održao je u ponedeljak u Kragujevcu Sretenjsku besedu povodom Dana državnosti i kazao da je Srbija nastala iz “vere napravljene od krvi i suza”.
Vučić je na svečanoj akademiji u Staroj skupštini Kragujevca, rekao da srpski narod nije imao nikakav racionalan razlog za veru kada je odlučio da bude slobodan i stvarao državu 1804. i 1835, jer je ta vera nastala u bedi i ropstvu.
“Pokazalo se da je vera napravljena od krvi i suza najčvršća i najjača tvorevina i iz nje je nastala Srbija, iz nje smo svi mi nastali”, kazao je Vučić.
Premijer je u besedi podsetio na dva velikana srpske istorije, rekavši da može da se kaže da je Kararđorđe bio sloboda, a Miloš Obrenović država, i da smo na Karađorđu naučili šta je etika, a na Milošu šta je politika.
Srbija danas, nizom manifestacija, obeležava Dan državnosti, u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine donet Sretenjski ustav.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je položio venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.
Nikolić je nakon toga u Predsedništvu uručio ukaze o odlikovanju 66 ličnosti i institucija.
“Imam čast da stojim pred vama u pokušaju da vam se u nekoliko rečenica zahvalim za ono što činite za slavu svoje Srbije i njenih građana”, rekao je predsednik.
T. Ž.
izvor : agencije