Jedan od najvećih i najvoljenijih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Nikolić (72) preminuo je jutros u bolnici u Beogradu, posle duge i teške bolesti, saopštio je Atelje 212.

Nikolić je rođen u Beogradu, 20. avgusta 1943. godine. Po završetku studija glume na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, filmsku karijeru počeo je glavnom ulogom u filmu Živojina Pavlovića “Kad budem mrtav i beo” (1967.) godine, za koju je i nagrađen diplomom na Filmskom festivalu u Puli 1968. godine.
Dragan Nikolić ostvario je više od stotinu uloga, bez kojih se ne može zamisliti domaća filmska i pozorišna umetnost.
Glavne i veće sporedne uloge ostvario je u više od 80 filmova – Horoskop, Bube u glavi, Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji, Mladi zdrav ko ruža, Beg, Kičma, Ko to tamo peva, Banović Strahinja Nacionalna klasa i brojnim drugim.
Nikolić je dobitnik svih značajnih filmskih nagrada uključujući Nagradu za životno delo “Pavle Vujisić” 2000. godine, a višestruko je nagradjivan glumačkim nagradama na festivalima u Nišu i Puli “Car Konstantin” i “Arena”.
Glumio je i u kratkim igranim filmovima i na televiziji, a veliku popularnost doneo mu je lik Prleta iz filmova i TV serije Otpisani (1974) i Povratak otpisanih (1976) u režiji Aleksandra Đorđevića.
Kao stalni član ansambla Pozorišta Atelje 212, u kojem je od 1969. godine, ostvario je mnogo uloga i vrlo uspešnu pozorišnu karijeru Generalska užina (Rober), Veza (Kauboj), Kosa (Berger), Rano jutro (Len), Ziger-Zager (Hari Fliton).
U Zvezdara teatru veoma uspešno igrao je u predstavama: Ptic i ptica, U plamenu strasti, Malo ljubavi, malo mržnje, Urnebesna tragedija. U Beogradskom dramskom pozorištu: Frederik (Frederik)…
Tokom dve sezone 1982. i 1983. godine igrao je u pariskom Theatre de la Vill glavne uloge u predstavama Na dnu, Maksima Gorkog (lopova Vaska Pepela) i Majstor i Margarita.

Datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

Izvor Beta/Tanjug