Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” pokrenula je inicijativu prevođenja  besplatnih onlajn edukativnih kurseva na srpski jezik kako bi ih učinila dostupnim  i onima koji ne znaju engleski jezik. Ovi onlajn edukativni kursevi koje organizuju  priznati univerziteti, profesori i stručnjaci iz različitih oblasti doprinose unapređenju sopstvenih znanja koje nameće tržište rada .Mogućnost besplatnog unapređenja znanja na akademskom nivou putem interneta smatra se najvažnijom inovacijom u obrazovanju u poslednjih 200 godina. Troškovi tradicionalnog formalnog  obrazovanja postaju neodrživi, a najbolji primer toga je činjenica da je ukupni dug svih studenata u SAD dostigao jedan trilion dolara.

      Razvoj internet tehnologija pruža nam mogućnost da dopunimo svoja profesionalna znanja ili steknemo potpuno nova znanja i veštine putem besplatnih kurseva izuzetnog  naučnog kvaliteta koje putem interneta obezbeđuju najprestižnije ustanove visokog  obrazovanja u svetu. Danas besplatne internet kurseve nudi veliki broj prestižnih univerziteta iz gotovo svih zemalja sveta na velikom broju jezika. Pored engleskog, dostupni su kursevi i na francuskom, nemačkom, ruskom, kineskom i drugim jezicima viskoškolskih ustanova iz zemalja u kojima se ovi jezici govore. Najveće i najposećenije platforme za otvorene kurseve su Coursera, Edx, Udacity.

      Samo na portalu Coursera je prijavljeno više od 7 000 000 korisnika. Raspon oblasti  i tema koje se nude je širok i raznovrstan: kriptografija, teorija igara, istorija rok  muzike, održivi razvoj, programiranje, kineski za početnike, finansije, i brojne druge. U okviru projekta Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” za mrežu javnih  biblioteka Srbije: prenos znanja, sadržaja i programa”, koji finansira Ministarstvo  kulture Srbije, do kraja 2014. godine bibliotekari Univerzitetske biblioteke posetiće  26 gradova u Srbiji i predstaviti najnovija saznanja i preporuke iz oblasti besplatnog  obrazovanja, uključujući detaljno objašnjenje gde na internetu pronaći besplatne  kvalitetne akademske kurseve i kako im pristupiti.

M.R.