U organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Biznis plus agencije, u Palati Srbija u Beogradu održana je Osma konferencija ” Regija za turizam – turizam za regiju i uloga dobavljača, gradjevine i prometa “.  Na veoma posećenom skupu na kojem su prisustvovali eminentni gosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije govorilo se o regionalnoj saradnji i mogućnostima zajedničke turističke ponude ovog regiona ka drugim trżištima. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić je istakao privredni i kulturološki značaj povezivanja turistiĉkih radnika u regionu.

Razvoj turizma, pre svega zasnovan na interesu svih, velika je šansa za povezivanje svih država regiona  kroz formiranje zajedničkog turističkog proizvoda. Srbija je već realizovala 16 regionalnih projekata, još 7 su u toku, a najzapaženiji je svakako zajednički projekat ” Putevima Valtera ” realizovan sa BiH za kinesko tržište. U narednom periodu očekujemo dosta turista iz Kine posle odluke Vlade Srbije o ukidanju viza za kineske državljane, a očekujemo uskoro i direktan avionski let za Kinu.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić je ukazao na značaj što boljeg pozicioniranja ovog regiona na svetskoj turističkoj mapi.

Turizam je grana privrede koja najbolje i najbrže stvara lepu sliku o odredjenoj destinaciji i mi to treba da iskoristimo. Prostor ovog regiona je bezbedan za svakog turistu koji ovde dodje i to treba da bude naša komparativna prednost. Jednako kao zajednički nastup ka drugim tržištima, moramo inicirati i forsirati posete atraktivnim turističkim destinacijama unutar regije.

Zajednički zaključak ove konferencije je da turizam kao nosilac razvoja umrežen sa trgovinom, gradjevinskom industrijom i telekomunikacijama može dati izuzetne rezultate, pre svega ako se zna da 1 evro potrošen direktno u turizmu, donosi još 3,5 evra u sekundarnim sadržajima.
Ovoj veoma uspešnoj konferenciji prisustvovali su predstavnici turističkih organizacija grada Loznice i grada Valjeva, turističkih organizacija opštine Krupanj i opštine Ljubovija, kao i vlasnici Etno kompleksa ” Sunčana reka ” iz Banje Koviljače.