Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je danas da nema potrebe sa licitiranjem dolaska lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, jer prema informacijama iz Tribunala on neće doći u Srbiju pre utorka, 11. novembra.On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazao da je stigao dopis u kojem su obavešteni da su se Šešelj i tim lekara suda u Hagu, dogovorili da se oslobađanje odloži do utorka.Lekarski tim koji je nedavno pregledao Šešelja u Hagu ima i medicinsko objašnjenje zašto predsednik SRS nije stigao još u Srbiju.Prema rečima člana tog lekarskog tima dr Milovana Bojića dolazak Šešelja u Srbiju odgođen je do početka nedelje zbog pejsmejkera koji mora da se podesi pre polaska.Rasim Ljajić je u izjavi za RTS objasnio i da će Šešelj iz Holandije doputovati redovnim letom. Ljajić je ocenio da vladi “nema šta da se zameri”, da je reagovala brzo i u rekordnom roku dala garancije za njegovo oslobađanje, ali da je naglasio da je slučaj Vojislava Šešelja presedan za sud u Hagu.

“Ovo je presedan po mnogo čemu, jer je 12 godina trajao postupak bez prvostepene presude i ono što je trajalo 12 godina, sada je završeno, verujte mi za 12 sati”

rekao je Ljajić za RTS. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poželeo je u subotu Vojislavu Šešelju dobrodošlicu, dobro zdravlje i brz oporavak.

“Ja gospodinu Šešelju, kao predsednik Vlade Srbije, želim dobro zdravlje, brz oporavak i to je sve. Nemam ni ‘i’ ni ‘ali’. Mi mu želimo dobrodošlicu i brz i uspešan oporavak i dobro zdravlje”

rekao je Vučić, a prenela Radiotelevizija Srbije. Vučić je 15 godina, od 1993. godine do 2008. godine, bio Šešeljev najbliži saradnik, a 2008. godine je sa Šešeljevim kumom Tomislavom Nikolićem osnovao Srpsku naprednu stranku, odrekao se velike Srbije i granice Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica i počeo da zastupa evorpske integracije i saradnju u regionu. Šešelj je u pritvoru Haškog tribunala proveo 11 i po godina bez presude da bi mu taj sud dozvolio povratak u Srbiju zbog teškog zdravstvenog stanja.