Javno preduzeće (JP) “Srbijagas” i ruska kompanija “Gasprom” potpisali su juče u Beogradu Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji i partnerstvu, koji će omogućiti proširenje kapaciteta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru .Kako je rečeno na konferenciji za novinare, sporazum predvidja saradnju “Srbijagasa” i “Gasproma” i oko transporta, isporuke gasa, energetske efikasnosti, ali i uštede i primenu alternativnih izvora enregije, kao i saradnju u oblasti  industrijske bezbednosti i ekologije.

Dokument su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i član Izvršnog odbora rukovodilaca Departmana PAO “Gasproma” Oleg Aksjutin, koji je tom prilikom kazao da je sporazum potpisan na obostrano zadovoljstvo i da on očekuje da će saradnja biti uspešna, što potvrdjuje dosadašnje iskustvo te dve kompanije.

Aksjutin je naglasio da se trenutno razmatraju tri scenarija za proširenje kapaciteta podzemnog skladišta gasa “Banatski Dvor” najavivši da će sledeće sedmice biti održan zvanični sastanak stručnjaka na kome će se razgovarati o tome  koji je scenario najprihvatljiviji tehnički, tehnološki i ekonomski.

Prema njegovim rečima, ta tri scenarija proširenja podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru razlikuju se u ukupnim količinama kapaciteta skladišta, kao i u dnevnim maksimalnim količinama gasa.

Bajatović je kazao da se razmatraju mogućnosti proširenja kapaciteta skladišta u Banatskom Dvoru sa sadašnjih 450, na 750 do  maksimalno dve milijarde kubnih metara gasa.

On je kazao da je procenjena vrednost te investicije za kapacitet od milijardu kubnih metara gasa oko 70 miliona evra, ali državu to neće ništa da košta jer će to biti projektno finasiranje zajedničkog preduzeća “Podzemno skladište gasa Banatski Dvor” u kome ruski “Gasprom” ima 51 odsto, a “Srbijagas” 49 odsto udela.

Bajatović je naveo da sporazum predvidja i mogućnost veće upotrebe gasa kao goriva za automobile, ali da je “Gasprom” zainteresovan i za izgaradnju terminala za distribuciju tečnog naftnog gasa.

‘Gasprom’ kao najveća kompanija u oblasti energetike ostaje strateški partner ‘Srbijagasu’. Nema razloga da to menjamo, našu saradnju ćemo samo razvijati. Ovaj sporazum ukazuje na veliko poverenje koje postoji izmedju naše dve kompanije

, kazao je Bajatović naglasivši da su standardi “Gasproma” iznad propisa koji se primenjuju u EU.

Izvor Beta