Povodom Dana zaštite prirode, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je juče da je u Srbiji malo teritorija u statusu zaštićenog područja i trenutno iznose svega 6,51 odsto.

Ministarstvo je donelo nekoliko ključnih dokumenata, pre svega izmene Zakona o zaštiti prirode i na taj način smo kao zemlja ispunili medjunarodne obaveze i stavili do znanja da znamo šta hoćemo sa svojom prirodom

, rekla je Bogosavljević Bošković povodom Dana zaštite prirode.

Ona je istakla da se Dan zaštite prirode obeležava danas u Srbiji sa ciljem promovisanja i podsticanja zaštite prirode, podizanja svesti o značaju i potrebi zaštite, održivog korišćenja i upravljanja prirodnim resursima i dobrima.

Prema njenim rečima svaki gradjanin treba da bude svestan značaja očuvanja prirodnih vrednosti, biodiverziteta i geonasledja Srbije, i da svojim ponašanjem i svakodnevnim odnosom doprinese njihovom očuvanju i boljoj zaštiti.

Povodom Dana zaštete prirode organizovana je akcije čišćenja područja Nacionalnog parka Tara, na potezu Kaludjerske Bare.

Izvor : Beta, RTS