Uspešan nastup 12 srpskih kompanija na Međunarodnom sajmu prehambenih proizvoda, „Prodekspo“, krunisan je zlatnom medaljom dodeljenoj domaćoj kompaniji Fruvita.
Srpska kompanija je ovu prestižnu nagradu dobila od Federalne agencije za bezbednost proizvoda i Ministarstva poljoprivrede Rusije, za svoje sveže ceđene sokove od breskve i kajsije, u oštroj konkurenciji od 57 zemalja.
Fruvita je jedna od 12 srpskih kompanija čiji je nastup na petodnevnom moskovskom sajmu organizovala Razvojna agencija Srbije (RAS) i Privredna komora Srbije (PKS), a u okviru nacionalnog štanda Srbije, na 120m² izložbenog prostora.
Sajam prehrambene industrije „ Prodekspo“, koji je trajao od 6. do 10. februara 2017. godine, jedna je od najznačajnijih sajamskih manifestacija na prostoru Ruske Federacije.
Pored Fruvite, u okviru nacionalnog štanda Srbije svoje proizvode predstavili su i: Hladnjača Inter fud, ITN grupa, Brend Naša, Kuč kompanija, Master frigo, Megle, ZZ Moravac, PIK Bečej, Vino kalem, AD Voćar i Zlatiborac.
Rusija je jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, posebno zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini. Prema podacima RZZS u 2016. godini, Rusija se našla na petoj poziciji sa učešćem od 5,3 odsto u ukupnom izvozu Srbije, vrednosti 718 miliona evra, što predstavlja rast od 9,9 odsto u odnosu na 2015. godinu.