Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je u sredu da se vakcinacija u Srbiji sprovodi neometano, vakcinama koje predvidja važeći Pravilnik o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

“Ove vakcine nabavljene su u postupku centralizovanih javnih nabavki i nalaze se u zdravstvenim ustanovama koje sprovode imunizaciju. Petovalentna vakcina, koju roditelji kupuju u slobodnoj prodaji, nije predvidjena Pravilnikom o imunizaciji”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je nestašica petovalentne vakcine na tržištu u Srbiji uzrokovana “nemogućnošću renomiranih farmaceutskih kuća (Glakso Smit Klajn i Sanofi Paster) koje su ujedno i jedini svetski proizvodjači ove vakcine registrovani u našoj zemlji, da snabdeju tržište kako naše zemlje, tako i zemalja regiona”.

“Zahvaljujući oprezu i odgovornom pristupu imunizaciji, naša zemlja se ne nalazi u situaciji u kojoj su sada pojedine zemlje u regionu, koje su započele vakcinaciju petovalentnom vakcinom, a koju ne mogu da nastave, jer im proizvodjač ne isporučuje neophodne količine vakcina”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta