Više od hiljadu prosvetnih radnika protestovalo je danas u Beogradu protiv smanjenja plata u prosveti, a za 26. januar su najavili veliki skup u glavnom gradu.

“Okupili smo se da kažemo Vladi da ne može sa nama da se igra kao što se do sada igrala”

rekao je predsednik Sindikata prosvetnih radnika Srbije Slobodan Brajković, obraćajući se okupljenima na Trgu Nikole Pašića. On je kazao da prosvetni radnici traže da im se u 2015. godini nadoknade odbici od plate, da se hitno potpišu Posebni kolektivni ugovori i da se uradi nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prosvetari su na skupu naveli da im je iz Vlade Srbije nuđeno da plata za novembar i decembar bude veća za ukupno 6.500 dinara.

“Davali su nam novac i govorili su nam da ne pričamo da ne bi skočili ne znam ni ja ko. Obećavali su novac, jedan ministar, drugi ministar i premijer lično”

     rekao je predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić. On je izneo podatak da je u štrajku 16 od 21 beogradske gimnazije, i naglasio da nije moguće kažnjavanje nastavnika koji štrajkuju, a da ministar prosvete Srđan Verbić ne poznaje propise.

“Stalno se menjaju ti ministri, taman ih naučimo zakonu oni se promene. Opet smo u situaciji da učimo ministra zakonu”

    kazao je Sokić. Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević izjavio je da u Srbiji ukupno 300 škola učestvuje u obustavi rada i najavio da će 26. januara biti organizovan novi protestni skup u Beogradu. Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost” Tomislav Živanović izjavio je da će ocene učenicima na polugodištu biti zaključene i da prosvetari nisu krivi što nema para, već da je to krivica Vlade