Vlada Srbije proglasila je danas vanrednu situaciju na teritoriji zemlje kao preventivnu meru kojom će se olakšati i ubrzati delovanje svih organa u zaštiti života i bezbednosti gradjana i stvari, kao i otklanjanju posledica poplava.

Kako je saopšteno posle sednice vlade, sveukupnu situaciju otežava i migrantska kriza, pa će policiji u zaštiti granica, pomagati i Vojska Srbije.

Odluka je doneta na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije, a odlučeno je i da će vlada svakodnevno održavati sednice tog štaba.

Vlada je i apelovala na sve gradjane da poštuju odluke Vlade Srbije i učini sve kako bi se sprečile veće posledice tokom “kritičnog kišnog perioda koji se očekuje do utorka”.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je večeras, nakon sednice vladinog štaba za vanredne situacije, da je najkritičnija situacija zbog poplava u Čačku i Lučanima.

Pratićemo i stanje u Novom Pazaru. Hiljadu pripadnika vojske i policije je na terenu u tim opštinama. Pratićemo pre svega slivove Morave, Timoka i Ibra i da li će biti opasnosti od izlivanja ovih reka

, rekao je Stefanović za televiziju Pink.

Inače, put od Čačka do Guče preko Zaoke neprohodan je za saobraćaj, upozorio je večeras Auto-moto savez Srbije.

Za saobraćaj su neprohodni i putevi od Guče do Novog Pazara, kao i od Kratovske stene preko Lučana do Guče, zbog ispumpavanja vode iz naselja Lučani.

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infastrukture Srbje stavilo je večeras na raspolaganje ljudima u poplavljenim područjima više od hiljadu mašina i vozila i oko 200 ljudi spremnih da pruže pomoć, nakon što je vlada  preventivno proglasila vanrednu sitauciju u zemlji, saopštilo je to ministarstvo.

izvor Beta