Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Tirani da su odnosi dve zemlje važni i da “pruža ruku prijateljstva”. Vučić je izjavio da je ponosan što je prvi srpski premijer koji je došao u zvaničnu posetu Tirani, da ima mnogo oblasti u kojima dve zemlje treba da sarađuju, ali i da nisu saglasne po pitanju Kosova i Metohije. Premijer je ocenio da su ekonomski razvoj i saradnja veoma važni i za Srbiji i za Albaniju i da je stoga od izuzetnog značaja da dve zemlje rade na tom polju zajedno. Vučić je istakao da Srbija i Albanija treba zajedno da rade na infrastrukturnim projektima koje bi trebalo da spoje dva naroda i dve zemlje.

Pred nama je desetine i stotine kilometara koje treba zajedno da izgradimo

       rekao je srpski premijer ističući značaj izgradnje autoputa koji će povezivati Beograd i Tiranu. Edi Rama izjavio je da se pruža mogućnost Albancima i Srbima da za dobrobit svojih zemalja i čitavog regiona urade ono što su Nemci uradili za sebe posle Drugog svetskog rata.

Nadam se da ćemo zajedno krenuti dalje na putu ka EU. Imamo mnogo toga zajedničkog što može da doprinese napretku naših zemalja

      rekao je Rama. Vučić je razgovarao i sa predsednikom Albanije Bujarom Nišanijem i predsednikom albanskog parlamenta Iljirom Metom o odnosima dveju zemalja i boljoj ekonomskoj saradnji u budućnosti. Nišani je poželeo dobrodošlicu srpskom premijeru i pozdravio napore da se uspostave prijateljski odnosi dveju zemalja. Srpski premijer sastao se i sa predstavnicima Srba u Albaniji, koji su izrazili su nadu da će razgovori Vučića sa albanskim političkim vrhom doprineti poboljšanju njihovog položaja. Vučić je u sredu doputovao u dvodnevnu, prvu posetu srpskog premijera Albaniji u istoriji.

Izvor: Agencije;