Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne vidi kakve veze Albanija ima sa Kosovom ali da se prilikom posete albanskog premijera Edija Rame pokazalo da “priče o velikoj Albaniji nisu samo naš košmar, već možda i nečiji pusti snovi”. Nakon polaganja venaca na Spomen kosturnicu oslobodiocima u Prvom svetskom ratu, Vučić je novinarima rekao da Srbija želi da vodi politiku razgovora, a ne politiku nasilja.

“Ja mislim da je dobro što smo razgovarali. Ono što vidim kao loše jeste to što je neko došao s pripremljenim scenarijom da napravi skandal. Ali, mislim da smo mi reagovali dovoljno odmereno i dovoljno jasno da sačuvamo ponos i dostojanstvo i svom narodu i državi”

rekao je Vučić. On je kazao da je važno što je sinoć potpisan i Memorandum o saradnji Srbije i Albanije o saradnji mladih ljudi i da je važno da se te zemlje u budućnosti zalažu za mir i bore protiv stereotipa. Premijer Albanije Edi Rama izjavio je juče u Beogradu da je Kosovo nezavisna država i da je to realnost koja se ne može menjati i koju treba prihvatiti. Reagujući na izjavu Rame, Vučić je kazao da nije očekivao provokaciju albanskog premijera i da on ne može da dozvoli da neko ponižava Srbiju. Rama je danas u Preševu izjavio da Albanci koji žive u opštinama na jugu Srbije imaju manje prava nego Srbi na Kosovu.

“Albanija će podržati to da pitanje rešavanja problema u Preševskoj dolini bude suštinsko na putu približavanja Srbije ka EU i neće dozvoliti asimilaciju Albanaca na tom području”

kazao je Rama u Preševu gde ga je dočekalo više hiljada građana.

Izvor: Beta