Migranti koji su vraćeni iz Hrvatske, mogu u Srbiji da zatraže azil, ili da budu vraćeni u zemlju iz koje su ušli na našu teritoriju, a ukoliko ni to ne prihvate, biće tretirani kao ilegalni migranti, izjavio je u sredu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.
On je, prilikom posete Domu za decu i omladinu “Vera Blagojević” u Banji Koviljači rekao novinarima da neće biti omogućena eventualna nova vraćanja migranata iz Hrvatske, jer je ta zemlja prihvatila odgovornost za svakog ko je ušao na njenu teritoriju.
Vulin je dodao da oko 200 migranta jeste ušlo u utorak iz Hrvatske u Srbiju, da su prihvaćeni u Prihvatnom centru u Šidu, te da se sa njima razgovara i nude im se mogućnosti.
On je istakao da je doneta odluka da se kontrole na makedonsko-srpskoj granici značajno pojačaju i podvukao da Srbija jednostavno neće dozvoliti da ulaze ljudi koji neće moći da nastave kretanje.

Dakle, kontrola granice je značajno pooštrena, na našoj teritoriji ima veoma mali broj migranata, sada značajno manje od 1.000, a to nisu brojevi koji opterećuju naše stanovništvo i našu zemlju

, rekao je Vulin.

On je naveo da je Vlada Republike Srbije prošle godine izdvojila 30,78 milijardi dinara za različite oblike porodičnih davanja, koja se između ostalog, odnose na decu.
T. Ž.