Šta se dešava sa organizmom kada prestanete da pušite?

Šta se dešava sa organizmom kada prestanete da pušite?
     Kada prestanete da pušite, vaše telo ubrzo nakon toga postepeno počinje da “ozdravlja”. Evo šta se tada dešava u organizmu.
Da bi se rezultati prestanka pušenja videli, potrebno je vreme, ali već nakon 20 do 30 minuta mogu se primetiti neki manji koraci u poboljšanju funkcionisanja organizma – prvo se snižavaju krvni pritisak i puls, a stopala i šake postaju topliji jer se poboljšava cirkulacija.
Nakon osam sati od ostavljanja cigareta, u telu se smanjuje nivo ugljen-monoksida, dok se povećava protok kiseonika. Poznato je da pušačima slabe čulo mirisa i ukusa, ali kada prođe samo 48 sati od prestanka pušenja, ova čula postepeno počinju da se pojačavaju.
Kada prođu tri dana, odnosno 72 sata od poslednje popušene cigarete, bronhije počinju da se opuštaju. Između dve nedelje i tri meseca dovoljno je da se primeti poboljšanje cirkulacije, bolje funkcionisanje pluća, a povećava se i opšta izdržljivost tela – prenosi novisadinfo.info.
U periodu od jednog do devet meseci nakon poslednje cigarete, kašalj i zagušenje sinusa postepeno se smanjuju. S obzirom na to da u ovom periodu pluća već bolje funkcionišu, bolje se bore sa eventualnim infekcijama.
Nakon jedne godine od prestanka pušenja, dvostruko se smanjuje rizik od bolesti srca, u odnosu na period kada je osoba bila pušač, a pet godina kasnije, rizik od srčanog udara je jednak riziku kojem su izloženi nepušači. Takođe, rizik od raka grla i jednjaka je dvostruko manji.
Kada prođe deset godina od ostavljanja cigareta, rizik od raka pluća je dvostruko manji nego kod pušača, a šanse da obole od raka pankreasa su jednake onim kojima su izloženi nepušači.
Obolevanje od bolesti srca 15 godina nakon prestanka pušenja ovim osobama preti koliko i nepušačima, a rizik od iznenadne smrti isti je kao kod nepušača.
Izvor : Novosti

Tagged
PodrinjeINFO

PodrinjeINFO

No Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave a Reply

<<