U Hrvatskoj i dalje traje diskriminacija Srba i Roma, navodi se u poslednjem izveštaju organizacije Amnesti Internešnel (Amnesty International).

Proslava vojno-policijske operacije Oluja u kojoj je 200.000 Srba pobeglo iz Hrvatske 1995. pojačala je napetosti izmedju srpskih i hrvatskih nacionalista, ocenjuje se u izvještaju medjunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

U godišnjem izveštaju se dodaje se da je u Vukovaru lokalna vlast donela odluku o uklanjanju ćiriličnih tabli i da su uvedena posebna plaćanja za dokumente na ćirilici “uprkos tome što su 34 odsto stanovništva bili Srbi”.

Dodaje se i da se diskriminacija hrvatskih Srba nastavila u javnom sektoru na području zapošljavanja i vraćanja stanarskih prava.

Isključivanje Roma iz društva i dalje se rašireno, a posebno se vidi u području zapošljavanja i osiguravanja odgovarajućeg stambenog prostora, ocenio je AI.

Kako je ukazano u izveštaju, Hrvatska nije ratifikovala konvenciju protiv prisilnih nestanaka i nije donela zakon o nestalim osobama pa zbog toga porodice 1.600 nestalih nemaju pravo na odštete.

T.Ž