Eksplozija metana? Udar meteora? Još nije poznat uzrok pojave ogromne rupe prečnika 130 metara u Sibiru. Hitno je sastavljena ekspedicija ruskog ministarstva za vanredne
situacije i poslata da ispita misterioznu pojavu. Snimci uzeti iz vazduha pokazali su da se na poluostrvu Jamal pojavila ogromna rupa u  zemlji, a naučnici za sada samo nagađaju šta je uzrok. Ekspedicija ruskog ministarstva  danas bi trebalo da stigne i počne ispitivanja. Naravno, odmah su se pojavile spekulacije da je reč o vanzemaljcima. Međutim,  naučnici objašnjavaju da je uzrok najverovatnije nakupljanje gasova ispod površine, koji  onda eksplodiraju kao pampur od šampanjca. Stručnjaci navode i da tamnija boja zemlje na obodima kratera ukazuje da je zemlja bila izložena visokim temperaturama, najverovatnije eksplozijom nakupljenog metana. Inače,  poluostrvo Jamal izuzetno je bogato prirodnim gasom.
Još jedna teorija je u opticaju – udar meteorita. „Neki se slažu da zemlja oko kratera ukazuje da je rupa iskopana“, piše Sajbirijan tajms, dodajući da još nije izmereno koliko je duboka.