Vlada Srbije imenovaće Vuka Jeremića za kandidata za Generalnog sekretara UN. Ostali kandidati su bivši slovenački predsednik Danilo Tirk i nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, kao i bivša ministarka spoljnih poslova Moldavije Natalija German, prenosi STA.

Takođe, kandidovani su i bivši crnogorski premijer Igor Lukšić, Irina Bokova, bivša ministarka spoljnih poslova Bugarske, Srđan Kerim, nekadašnji šef makedonske diplomatije, Antonio Gutereš, bivši premijer Portugalije, Helen Klark, bivša premijerka Novog Zelanda.

U Ujedinjenim nacijama danas počinje neformalni dijalog kandidata za generalnog sekretara UN, koja će po prvi put u istoriji biti javan.

Prvi će na redu biti šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, bivša bugarska ministarka spoljnih poslova Irina Bokova i nekadašnji portugalski premijer Antonio Gutereš.

Očekuje se da bi, kako se navodi, hrvatska kandidatkinja Vesna Pusić i slovenački kandidat Danilo Tirk trebalo da se predstave u sredu.

Neformalni dijalog je nova praksa Generalne Skupštine UN, u cilju unapredenja transparentnost kandidati imati priliku da predstave svoj program – viziju buduće reforme sistema UN, kako bi se odgovorilo izazovima 21. veka.

Za funkciju devetog generalnog sekretara UN je za sada je prijavljeno osam kandidata, a u trku za tu dužnost države članice mogu predlagati svoje kandidate do kraja juna.

Izvor: Srbija Danas